Zonnebaden in een badkuip.
Boodschappen doen bij Maarten van ‘Groente & Zo’ in Dwingeloo is zeker nu, in de zomermaanden een feest om te doen. Deze biologische supermarkt is jaren geleden midden in een woonwijk ontstaan en gegroeid van heel bescheiden formaat tot een kwalitatieve grote winkel waar zeer veel verse biologische producten te koop zijn. Ze boffen daar met deze winkel. Het meest aantrekkelijke is de toegevoegde waarde in beleving. Nu de temperatuur weer aangenaam is geworden, zet Maarten rondom de ingang zijn levende have lekker in het zonnetje.
Geen honden, geiten of lammeren, maar een badkuip opgeleukt met trappetjes en stenen waar de familie roodwangschildpad zich in het voorjaarszonnetje kan koesteren. De malle vertoning die de schildpadden geven, genieten ook de volle aandacht van winkelend publiek. Lui en traag in hun bewegingen, beproeven zij toch hun snelheid wanneer er een fris hapje wordt aangeboden… ach ja, het is voor mij niet moeilijk om de beweging van de schildpad in mijzelf te herkennen.

De zomermaanden zijn mooie tijden om de Qi-Gong-vorm 'Schildpad ligt in de zon' te doen De vorm is er wel eentje met vier-sterren, maar zeker de moeite waard en altijd weer een uitdaging ook voor de gevorderden.
De oefening draagt de gehele cyclus van de natuur en het leven in zich. 
Specifieke aandacht is gericht op het hout- en vuurelement. Daartoe behoren de lever en de galblaas, organen die een opstijgende Yang energie vertegenwoordigen. Je zou kunnen zeggen dat in deze vorm 'hout' wordt gesprokkeld om het vuurtje(hartgebied) wat aan te wakkeren.
Natuurlijk bevat deze vorm de nodige balans van de elementen aarde en water, waardoor harmonie gewaarborgd is. Technisch gezien zou je kunnen zeggen dat deze ‘Schildpadvorm’ wat energie krijgt om zijn traagheid de juiste kracht mee te geven zonder in de hoge versnelling te geraken.
Onze valkuil is al gauw om vanuit snelheid te reageren en daarmee veel energie te verspillen zodat vermoeidheid op de loer ligt. Het is een mooie Qi-Gong oefening die de opstijgende Yangenergie leert te kanaliseren. De Roodwangschildpad laat hierin heel duidelijk zien dat met minimale beweging, het doel vrij effectief en snel bereikt wordt.