Zee in-zicht
 
In de wat grijze bewolkte lucht hoor ik het geluid van overvliegende ganzen... Ik kijk omhoog en zie een vlucht ganzen in V-vorm voorbij trekken. Elke keer als ik ze zie, voel ik blijdschap bij mij omhoog komen. Wat heerlijk toch om zo met elkaar te vliegen, denk ik dan. En even laat ik mij verleiden om vanaf de grond in mijn verbeelding met ze mee te gaan.... hmmmmm naar warmere oorden en mooie vergezichten...
Wat kan zo’n gans een leermeester zijn! Al eerder heb ik intensief kennis gemaakt met dit wezen. Het was tijdens een artist-in-residence periode in 'het Poterhok' in Oosternijkerk, ergens hoog in Friesland dicht tegen het wad. Die gans communiceerde op zijn eigen manier, soms dominant aanwezig, dan weer uit het zicht, gaf hij ruimte. Hij nam wat ‘m toeviel.
In dat grijze wolkendek vliegen ze in V-vlucht gezamenlijk naar een andere plek. De buitenste twee ganzen maken het meeste geluid: Gak-Gak, Gak-Gak....en vervolgens wisselen zij van plaats...maar wat vertellen ze met dat gegak?
Ik denk aan een Tai Chi vorm die dezelfde naam draagt: 'De vliegende gans'. We hebben deze vorm al eens beoefend in de Shibashi reeks. Deze vorm versterkt  o.a. de milt en de nierfunctie. Ik ga deze zeker weer eens uitgebreid toelichten in een van de volgende Qi-Gong lessen. Het zijn oefeningen waarin een vliegbeweging ligt besloten. Dat geeft gevoelens van ruimte, van vrijheid... Dat hebben we allemaal nodig, daar worden we blij van!
Blij zijn deze ganzen in V-vorm ook. Er wordt gegakt naar elkaar in termen van ' het gaat goed hè, poehey...,we gaan lekker zeg...,mooie vleugelslag heb je..., je kunt het lang volhouden zo hè...'. Kortom, er worden motiverende positieve geluiden uitgewisseld. Deze gave is bij de ene mens meer aanwezig dan bij de ander. Het is ook een talent en dat kan iedereen ontwikkelen. Die ganzen doen ‘t daar boven in hun V-vlucht... De kunst is nu om deze gave in ons zelf te ontdekken en te delen met anderen... 'je doet het goed…, wat leuk..., je ziet er goed uit…, je kunt het…, knap hoor.

Bovenstaande kun je ook terugvinden in het boekje van Gung Ho; van K. Blanchard | S. Bowles. isbn 978 90 4700 024 2. Persoonlijke betrokkenheid van medewerkers is in elk bedrijf onbetaalbaar. De drie eenvoudige principes van Gung Ho – de spirit van de eekhoorn, de werkwijze van de bever en de gave van de gans – zijn voor iedereen toepasbaar.