Vliegensvlug bewegen
Zo zittend onder de veranda, nu in het nog vroege, toch wel warme voorjaar zie ik in mijn ooghoek iedere keer iets dat vliegt... een vogeltje, of een grote vlieg....Iedere keer als ik opkijk, ben ik toch net te laat. Ik zie een schim, ik weet dat het iets is, bijna tastbaar en toch ook weer niet....het is te snel voor mijn waarneming, echter ik neem het waar met het energieveld dat ik om mij heen voel. Je kent dat vast ook wel. Je kijkt ergens naar, recht voor je uit, maar je 'voelt' het als iets van achter of opzij in jouw persoonlijke ruimte komt. In termen van Tai Chi is dat een gewaarzijn, alert zijn, wakker zijn en de zintuigen uitgebreid gebruiken. Uiteindelijk heb je dit uitgebreide gewaarzijn ook nodig als er gevaar dreigt om snel te kunnen reageren. De wortels van Tai Chi zitten ook besloten in dit fenomeen als basis in zelfverdediging.
In zeer oude tijden, toen in China de kloosters hoog in de bergen verborgen lagen, waren ze misschien wel moeilijk bereikbaar, maar wel heel kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf, dieven en plunderaars.
De vredelievendheid en de Daoïstische (Tao)levenshouding heeft hen geïnspireerd om deze aanvallen te kunnen weerstaan door vanuit de gezondheidsoefeningen Qi Gong een vechtkunst te ontwikkelen. Die  veel later de naam Tai Chi Chuan heeft gekregen.
Een Taoïst is iemand die geleerd heeft naar de wetten van de natuur te kijken en daarnaar te leven. Je ziet dat bijvoorbeeld als je kijkt naar sneeuwvlokken die tezamen een grote vracht  vormen op een blad van een boom. Er kan net zoveel sneeuw op het blad kan blijven liggen totdat er een kantelpunt is dat het blad zich zachtjes buigt. Ze behoudt daarin haar veerkracht, maar ontdoet zich toch van de vracht die op haar ligt. Deze natuurwet, kan in de aanvankelijke zachtheid, de kracht gebruiken zonder schade aan zichzelf te berokkenen.
Zie hierin het principe van de beoefening van Tai Chi. Door de eeuwen heen is er een breed scala aan vecht- en bewegingskunsten ontwikkeld. Bekende familienamen zijn Yang(style) Shen(style)

Terugkomend op het begin van dit stukje tekst... die beweging die ik waarnam vanuit mijn ooghoek... deden mij ook even denken aan de oefening ' De vleermuis hangt onder de brug'. Een klassieke Tai Chi Qi-Gong oefening. Want ja, wat ik dus iedere keer zag fladderen van links naar rechts en op en neer, was niets anders dan de vluchtbewegingen van een heuse vleermuis!