Pinda’s als ontbijt


Zit ik vanmorgen voeg naar buiten te kijken. Het is een ochtend vol verwachting... zachte vroege zonnestralen prikken door de haag. Voor het raam in de voortuin heb ik een grote voedertafel gemaakt.
Twee tafeltjes, hoog op pootjes, tegen al dat poezengespuis uit de buurt,  met een 2 meter lange eikenhoutenplank er overheen. Opgeleukt met voederhuisje, pindanetjes, mos en pompoendecoratie... een waarlijk pretpaleis voor mussen, roodborst, pimpelmeesjes en koolmezen. Vorig jaar in de echte kou kwam er zelfs een echtpaar bonte spechten op bezoek...
Al mijmerend naar dit ontbijttafereel met vogeltjes die zich luidruchtig vermaken, dwalen mijn gedachten af naar een oefening die een zelfde naam draagt: 'Feeding the babybird'. Onderdeel van de Ziran Qi-Gong en op velerlei wijze uitgevoerd binnen Tai Chi beoefening.
‘Feeding the babybird’ is een basisbeweging. Beginnend vanuit het onderste Dan-Tien, met twee open handen als een kommetje, naar omhoog naar het hartgebied.
Voor het hartgebied draai ik beide handen weer om en beweeg ik ze naar beneden.
Het is een scheppende (Yang) en omkerende (Yin) beweging die de energie van het grote energievat (onderste Dan-Tien) omhoog brengt, het hart voedt, om vervolgens dat wat getransformeerd kan worden, weer af te voeren naar de aarde. 
Zo kijkend naar hoe die vogeltjes zich voeden aan de zaden en de pinda's voer ik deze oefening uit. In een aaneengesloten cadans op inademing en uitademing, het opnemen en weer loslaten. 
Op de een of andere manier volgt verbinding met al wat zich voedt, tegoed doet en weer vrijlaat