Blauw Bloed
 


 

Afgelopen weekend zag ik weer eens het programma 'Blauw bloed'. Zo af en toe is er een toevalligheid op de zaterdagavond dat ik een stukje meekrijg van het wel en wee van al het koninklijk bloed. Zo kwam er ook wat informatie voorbij van een Duitse keizer Wilhelm, net na de Grote Oorlog. Er was een ontmoeting met onze toenmalige Koningin Wilhelmina. Details daargelaten. Mijn gedachten legden een bruggetje naar een andere ‘Keizer’ en een oefening die we regelmatig uitvoeren bij het beoefenen van Tai Chi Qi-Gong. Hoe wonderlijk werkt de geest in ons hoofd toch weer...
Het verhaal gaat dat in een ver (Chinees)verleden 'de Gele Keizer' dagelijks een serie oefeningen uitvoerde ten gunste van zijn welbevinden en om de liefde voor zijn volk dieper te ontwikkelen. Zo zijn er o.a.  oefeningen vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)  te noemen:  'Worshipping the Temple' (aanbidding van de tempel, het verblijf van de keizer)... en ' het hart opfleuren.'
Nu moet je weten dat met het orgaan 'het hart' ook wel de ‘Keizer' van het lichaam wordt bedoeld. 
In feite zijn alle oefeningen die een relatie hebben met het orgaan van het hart) keizerlijke oefeningen. 
Zeer belangrijk dus! 
Inmiddels weten we allemaal wel wat de technische functie van het hart inhoudt. Er zijn echter ook andere benaderingen aan te reiken. En dat was wat die Keizer uit China ook deed. Hij deed Qi-Gong oefeningen die specifiek gericht waren op het gebied rondom het hart en de kwaliteit van de emotie van het hart. Waarom eigenlijk...?
 
Qi(levensenergie) kan beter stromen als alle meridianen (kanalen) zonder blokkades zijn wat natuurlijk super is voor het lichaam, en ja wat voor het lichaam goed is, werkt door op alle niveaus. Wanneer Qi goed door de meridianen naar het hartgebied kan stromen, heeft dat ook weer een betere verbinding met de andere functies in het hele lichaam. 
Zo kun je ook zeggen dat wanneer de ‘Keizer’ (het hart) goed en fris gehuisvest is, hij het volk (lichaam) goed kan besturen. En met deze informatie blijf ik toch niet achter de buis zitten, maar ga ik lekker naar buiten, adem de frisse avondlucht in, kijk naar een prachtige wolkenhemel en beoefen met een warm hart de hart Qi-Gong van 'de Gele Keizer’... Daar heb ik profijt van, en mijn omgeving uiteindelijk ook!