Zee in-zicht
 
In de wat grijze bewolkte lucht hoor ik het geluid van overvliegende ganzen... Ik kijk omhoog en zie een vlucht ganzen in V-vorm voorbij trekken. Elke keer als ik ze zie, voel ik blijdschap bij mij omhoog komen. Wat heerlijk toch om zo met elkaar te vliegen, denk ik dan. En even laat ik mij verleiden om vanaf de grond in mijn verbeelding met ze mee te gaan.... hmmmmm naar warmere oorden en mooie vergezichten...
Wat kan zo’n gans een leermeester zijn! Al eerder heb ik intensief kennis gemaakt met dit wezen. Het was tijdens een artist-in-residence periode in 'het Poterhok' in Oosternijkerk, ergens hoog in Friesland dicht tegen het wad. Die gans communiceerde op zijn eigen manier, soms dominant aanwezig, dan weer uit het zicht, gaf hij ruimte. Hij nam wat ‘m toeviel.
In dat grijze wolkendek vliegen ze in V-vlucht gezamenlijk naar een andere plek. De buitenste twee ganzen maken het meeste geluid: Gak-Gak, Gak-Gak....en vervolgens wisselen zij van plaats...maar wat vertellen ze met dat gegak?
Ik denk aan een Tai Chi vorm die dezelfde naam draagt: 'De vliegende gans'. We hebben deze vorm al eens beoefend in de Shibashi reeks. Deze vorm versterkt  o.a. de milt en de nierfunctie. Ik ga deze zeker weer eens uitgebreid toelichten in een van de volgende Qi-Gong lessen. Het zijn oefeningen waarin een vliegbeweging ligt besloten. Dat geeft gevoelens van ruimte, van vrijheid... Dat hebben we allemaal nodig, daar worden we blij van!
Blij zijn deze ganzen in V-vorm ook. Er wordt gegakt naar elkaar in termen van ' het gaat goed hè, poehey...,we gaan lekker zeg...,mooie vleugelslag heb je..., je kunt het lang volhouden zo hè...'. Kortom, er worden motiverende positieve geluiden uitgewisseld. Deze gave is bij de ene mens meer aanwezig dan bij de ander. Het is ook een talent en dat kan iedereen ontwikkelen. Die ganzen doen ‘t daar boven in hun V-vlucht... De kunst is nu om deze gave in ons zelf te ontdekken en te delen met anderen... 'je doet het goed…, wat leuk..., je ziet er goed uit…, je kunt het…, knap hoor.

Bovenstaande kun je ook terugvinden in het boekje van Gung Ho; van K. Blanchard | S. Bowles. isbn 978 90 4700 024 2. Persoonlijke betrokkenheid van medewerkers is in elk bedrijf onbetaalbaar. De drie eenvoudige principes van Gung Ho – de spirit van de eekhoorn, de werkwijze van de bever en de gave van de gans – zijn voor iedereen toepasbaar.Pinda’s als ontbijt

Zit ik vanmorgen voeg naar buiten te kijken. Het is een ochtend vol verwachting... zachte vroege zonnestralen prikken door de haag. Voor het raam in de voortuin heb ik een grote voedertafel gemaakt. Twee tafeltjes, hoog op pootjes, tegen al dat poezengespuis uit de buurt, met een 2 meter lange eikenhoutenplank er overheen. Opgeleukt met voederhuisje, pindanetjes, mos en pompoendecoratie... een waarlijk pretpaleis voor mussen, roodborst, pimpelmeesjes en koolmezen. Vorig jaar in de echte kou kwam er zelfs een echtpaar bonte spechten op bezoek...

Al mijmerend naar dit ontbijttafereel met vogeltjes die zich luidruchtig vermaken, dwalen mijn gedachten af naar een oefening die een zelfde naam draagt: 'Feeding the babybird'. Onderdeel van de Ziran Qi-Gong en op velerlei wijze uitgevoerd binnen Tai Chi beoefening.

‘Feeding the babybird’ is een basisbeweging. Beginnend vanuit het onderste Dan-Tien, met twee open handen als een kommetje, naar omhoog naar het hartgebied. Voor het hartgebied draai ik beide handen weer om en beweeg ik ze naar beneden.

Het is een scheppende (Yang) en omkerende (Yin) beweging die de energie van het grote energievat (onderste Dan-Tien) omhoog brengt, het hart voedt, om vervolgens dat wat getransformeerd kan worden, weer af te voeren naar de aarde.

Zo kijkend naar hoe die vogeltjes zich voeden aan de zaden en de pinda's voer ik deze oefening uit. In een aaneengesloten cadans op inademing en uitademing, het opnemen en weer loslaten.

Op de een of andere manier volgt verbinding met al wat zich voedt, tegoed doet en weer vrijlaat.