Yoga voor kinderen
 


 

Yoga laat je bewegen, fantaseren, ontspannen, ervaren en ontdekken. Yoga is een fijne manier om je coördinatie, concentratie, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen te vergroten. Het helpt bij het vinden van rust en ontspanning en het ontwikkelen van een krachtig en flexibel lijf. Al doende leer je van je ervaring, word je je bewust van je lijf, gedachten en gevoelens. Door yoga leer je jezelf steeds beter kennen. De yogafilosofie die aan de basis ligt, loopt als een rode draad door de lessen. Belangrijke vragen die daarbij aan de orde komen zijn: wat kan ik, wat wil ik, wat voel ik, waar liggen mijn grenzen en hoe kan ik mijn grenzen verleggen? Je kunt yoga heel goed gebruiken in je dagelijks leven waarin stress, prestatiedrang en te veel prikkels in toenemende mate aanwezig zijn. Naast dat yoga goed voor je is, is het ook nog superleuk om te doen!
Bij kinderyoga staat plezier voorop en niet de techniek en prestatie en is er op gericht om aan te sluiten bij de ontwikkeling van het kind en zijn specifieke behoeftes. Als docent bied ik oefeningen aan die aansluiten bij de behoefte, interesse, energie en ontwikkelingsstadia van de kinderen. Alle kinderen zijn uniek en ontwikkelen zich op hun eigen wijze.
4-6 jaar: Yoga verhalen met veel fantasie, speelse houdingen, beeldende materialen en een korte meditatie aan de hand van een verhaal.
7-9 jaar: Yoga avonturen met uitdagende houdingen gericht op coördinatie en balans, groepsspelen een korte meditatie aan de hand van een verhaal.
10-12 jaar: Themalessen over deugden en chakra’s met dynamische houdingen (flow) wat meer gericht opcoördinatie en balans, samenspel en langere meditaties.
 
Kleding & mat & voeding

Trek makkelijke kleding aan die niet te losjes en niet te strak zit. Als je ondersteboven hangt en je shirtje over je hoofd zakt, ben je meer bezig met het naar beneden trekken van je shirtje dan met de oefeningen. En als je kleding te strak zit, kun je minder goed bewegen en kom je niet ver. Als je yoga op blote voeten doet, heb je de meeste grip op je matje en glijd je niet alle kanten op. Voor het doen van grondoefeningen is het prettig om een zachte ondergrond te hebben. Zelf gebruik ik een yogamat vanwege de goede antislip en isolatie. Heb je geen yogamat? Geeft niets, wij hebben een yogamat voor je.Eet en drink niet teveel voordat je naar de yogales gaat.
 
Leeftijdsindeling

Wij zullen beginnen met een groep van 7 tot 10 jaar, indien er meer belangstelling is gaan we meerdere groepen op leeftijd samen te stellen.
Woensdagmiddag:
15.00 tot 16.00 leeftijd 4 tot en met 6 jaar.
16.15 tot 17.15 leeftijd 7 tot en met 10 jaar
17.30 tot 18.30 leeftijd 11 tot en met 15 jaar
  
Hoe ziet een yogales eruit?

Wij beginnen met een groet en een oefening om in het hier en nu te komen, hierna gaan we opwarmen, alle spieren los maken op muziek. Het middelste deel van de les is afhankelijk van de leeftijd, maar bestaat uit yoga houdingen, ook wel asana’s genoemd. Er zijn staande, omgekeerde, liggende en zittende houdingen, achteroverbuigingen etc. Tijdens de houdingen is er aandacht voor de ademhaling. Elkaars rug masseren,ademhalingsoefening of een oefening met elkaar doen komt ook voor. De eindontspanning bestaat uit een meditatie, tijdens de meditatie vertel ik een verhaal. Tot slot is het tijd om een tekening te maken of nog even lekker te blijven liggen.
 
Kosten en aanmelden Kinderyoga

Je kunt vrijblijvend een proefles volgen zodat je kunt ervaren wat yoga is en of jij het leuk vindt om aan de lessen deel te nemen. Een strippenkaart voor 10 lessen kost 70 euro. Tijdens de schoolvakantie is er geen kinderyoga les.Strippenkaarten zijn verkrijgbaar bij Fysiofitness Beilen. Je kunt je via de website aanmelden om aan een les mee te doen.
 
 
 
Tot ziens op de yogamat!
Joke Versteeg
 


Het is van belang dat je je altijd inschrijft voor de les om overbezetting te voorkomen, dit kan via het klantenportaal (inlog rechts bovenin) of via de fitness instructeur.

Ben je geen lid van Fysio Fitness en wil je meer informatie of graag een keer vrijblijvend deelnemen, Wij zijn te bereiken op nummer 0593-524059 of klik hier.